Savjeti ljekara


INTERDENTALNE ČETKICE

I nterdentalne (interproksimalne) četkice su najpotrebnije osobama koje iz bilo kojih razloga imaju veće interdentalne (medjuzubne) prostore. To se obično dešava kao posledica migracije zuba kod parodontopatije ili nakon hirurške intervencije na parodoncijumu. Zbog svog oblika ove četkice su medju pacijentima popularne kao „odžačarke“, a svojim oblikom podsećaju na četke kojima se peru flaše i epruvete.

KONAC I TRAKE

S vakodnevnu primenu u održavanju oralne higijene našli su konac i trake za zube. Koriste se za čišćenje međuzubnih prostora, jer se upravo u njima hrana najviše i najduže zadržava. Potrebno je da ih koriste svi kod kojih je položaj zuba takav da četkicom ne mogu da uklone ostatke hrane i dentalni plak. U tržišnoj ponudi je više vrsta konaca za zube. Razlika je u tome da li je sa ili bez voska, tj. čist ili navošten. Ja savetujem upotrebu konca bez voska, jer prilikom upotrebe navoštenog, perlice voska mogu da ostanu izmedju zuba. Osobama sa protetskim radovima i paradontološkim problemima, kao dopuna oralnoj higijeni savetuje se i upotreba aparata sa mlazom vode. Sprej vode, pored dentalnog plaka uklanja meke naslage i ostatke hrane sa mesta koja su za četkicu nepristupačna.

PASTE ZA ZUBE

P aste za zube su samo pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene, ali ništa manje značajna. Uglavnom su sastavljene od abrazivnih čestica, sapuna i drugih alkalija sa dodatkom nekih aromatičnih, antiseptičkih i drugih sredstava. Njihova abrazivna komponenta pomaže lakšem uklanjanju dentalnog plaka, ali istovremeno i glača površinu zuba i na taj način otežava njegovo ponovno nakupljanje. U paste se dodaju i neka profilaktička sredstva i medikamenti kao što su fluroidi. U novije vreme, u sastavu paste se često nalazi i hlorheksidin, antiseptik koji redukuje akumulaciju plaka i deluje na bakterije. U neke paste se ubacuje i soda bikarbona koja menja Ph u ustima. Poznato je da kod upale (inflamacije) desni postoji niži Ph i u tkivu i u pljuvački, što pogoduje razvoju bakterija. Postoje specijalne paste za osetljive zube koje sadrže kalcijumhlorid koji vrši mineralizaciju dentina, zatvara dentinske tubule i smanjuje osetljivost zuba.

KOLIKO DUGO TREBA DA TRAJE SAMO PRANJE ZUBA?

E fikasnost pranja zavisi i od njegovog vremenskog trajanja. Koliko će pranje potrajati, zavisi od više faktora (na pr. broja zuba, njihovog položaja, protetskih radova, ortodontskih aparata). Pacijent mora da zna. Pranje zuba traje dovoljno dugo koliko je potrebno da se dentalni plak u potpunosti ukloni. Prakasa kaže da taj čin traje između 3-5 minuta, ali, opet napominjem, to je individualno i ne može se generalizovati. Pored četkice, kao osnovnog sredstva za održavanje higijene, postoje i pomoćna sredstva. U tu grupu spadaju; pasta za zube, čačkalice, interdentalni stimulatori i četkice, konac i trake za zube, sredstva za ispiranje zuba, boje za otkrivanje (detekciju) dentalnog plaka.

ČETKICE

O na je osnovno i najvažnije sredstvo za održavanje higijene usta i zuba. Kako bi njen učinak u oralnoj higijeni bio maksimalan, potrebno je da bude ispunjeno par uslova. Pre svega, četkicu treba pažljivo odabrati. Četkica, sem kvaliteta treba svojom veličinom, oblikom i osobinama da bude prilagođena uzrastu i potrebama pacijenta. Najčešće se koriste četkice srednje tvrdoće, tj. one sa osnakom „M“ (medium). Tvrdoća četkice zavisi od debljine njenih vlakana. Meke četkice (S-soft) se preporučuju osobama sa upalom desni, dok se upala ne sanira, a ultrameke se koriste nakon hirurške intervencije.

VEROVATNO SE PITATE KADA JE VREME ZA PROMENU ČETKICE?

Č etkica se zamenjuje novom kada se vlakna deformišu, jer se tada smanjuje učinak njenog mehaničkog čišćenja. U novije vreme u ponudi su četkice sa indikatorima. Razlika je u tome što je u običnu četku ubačen jedan red vlakana obojen drugom bojom, obično plavom. Kada ta vlakna izblede to je znak da je četkica dotrajala i da je treba zameniti novom. Danas se koriste četkice čija su vlakna izrađena od sintetike, sa zaobljenim vrhovima, kako ne bi došlo do povrede mekih tkiva. Sva vlakna moraju biti iste dužine.

KAKO PRAVILNO PRATI ZUBE

M udri i iskusni kažu da je bitnije znati kako se čuva zdravlje, nego kako se leči bolest. Ako savremena stomatologija poznaje glavne karakteristike karijesa i parodontopatije (kao najčešćih oboljenja zuba i desnih), od velikog značaja je poznavanje onih mera i postupaka koji će sprečiti, tj. prevenirati njihovo nastajanje. Zna se da je dentalni plak glavni etiološki faktor kako za nastanak karijesa tako i parodonopatije. S tim u vezi, osnovni ali i preventivni zahvat je odstranjivanje dentalnog plaka i sprečavanje njegovog ponovnog nakupljanja. Uloga stomatologa u motivaciji i obučavanju pacijenta da održava oralnu higijenu je ogromna. Nekada nije dovoljno samo objasniti kako se peru zubi i na koji način se održava oralna higijena, već obrazložiti i zašto je to potrebno. Da bi pacijenti održavali dobru oralnu higijenu, pored volje, potrebno je da za to poseduju adekvatna sredstva kao i da znaju pravilno da ih koriste.

SAVJETI ZA TRUDNICE

P rvi pregled obaviti odmah nakon dijagnostifikovanja trudnoće Trudnice mogu bez ikakve opasnosti popravljati zube s lokalnom anestezijom Kod trudnica su dosta česte upale zubnog mesa i krvarenja. Stoga je neophodna dobra higijena i redovita posjeta stomatologu Kvalitetna ishrana bogata vitaminima i kalcijem, adekvatna higijena i redovni stomatološki pregledi osiguravaju očuvanje zdravlja zuba u trudnoći.

OPŠTA STOMATOLOGIJA

P reventiva znači redovit pregled usta i zuba barem 2-3 puta godišnje Dolazak na vrijeme kod stomatologa doprinosi uštedi vremena i novca, što nije zanemarivo – “Bolje spriječiti nego liječiti” Pregledom se konstatuje jesu li zubi njegovani ili zapušteni. (Zubni kamenac, karijes, zaostali korjeni…) Lijep osmijeh ukras je našeg lica i oko toga se moramo pobrinuti dijelom sami, a dijelom uz pomoć stomatologa. Uz vrlo malo vremena (10-15 minuta dnevno), puno dobre volje i par savjeta stomatologa zdrav osmijeh bit će privilegija svakog od nas. Jedite raznovrsne namirnice svakodnevno. Jedite dovoljne količine mliječnih proizvoda i pijte dnevno barem 2-3 čaše mlijeka Za međuobroke uzmite voće. Slatkiši, kolači i zaslađeni napitci najviše pogoduju kvarenju zuba! Ako ih zaista volite, uzmite ih nakon glavnog jela, a ne između obroka i prije spavanja Zube redovito perite pastom koja sadrži fluor. Perite ih dobro i četkajte iza svakog obroka uz obaveznu upotrebu dentalnog konca.

OPŠTI SAVJETI

P rvi stomatološki pregled djeteta bi trebalo obaviti između 2. i 3. godine života. Trebalo bi primijeniti princip “Tell, Show, Do” Pri prvom pregledu razgovarati s djetetom i osloboditi ga od straha. Drugi put mu pokazati instrumente i način rada. Treći put uraditi nešto bezbolno (npr. pranje zuba). Mliječne zube treba popravljati isto kao i stalne, jer oni čuvaju mjesto stalnim zubima. Njihovim preranim gubitkom poremetit će se raspored stalnih zuba Odmah nakon nicanja šestica neophodno je uraditi njihovo zalijevanje (pečaćenje fisura) jer na taj način se u ranoj dobi zubi štite od karijesa (Ali uz adekvatnu higijenu) Kontrole zuba kod djece potrebno je vršiti svakih 3 do 6 mjeseci.